Maršala Tita 109, Tuzla, BiH
+387 35 310 511

PRVI REGIONALNI SIMPOZIJ O PREVENCIJI, DIJAGNOSTICI I TRETMANU PREMALIGNIH PROMJENA NA GRLIĆU MATERNICE


TEMA: Prevencija, dijagnostika i tretman premalignih promjena na grliću maternice

05.-07. MAJ, 2022. GODINE, TUZLA

www.udruzenje-ginekologa.ba


Drage kolege i kolegice, prijatelji i saradnici,

rak vrata maternice drugi je najčešći oblik raka kod žena i treći vodeći uzrok smrti od karcinoma (odmah iza dojke i pluća) kod žena u svijetu. Svake se godine dijagnosticira gotovo 500.000 novih slučajeva invazivnog raka vrata maternice, a više od 250.000 žena svake godine umire od ove bolesti.

Prema podacima iz Registra raka u FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBIH, Zavoda za javno zdravstvo TK broj oboljelih od raka vrata maternice ima blagi trend rasta.

Prevencija raka grlića maternice se smatra jednim od najpreventabilnijih sa kojom unapređujemo reproduktivno zdravlje žena i spašavamo brojne živote.

Udruženje ginekologa i perinatologa Tuzlanskog kantona (UGPTK) ima za potrebu da izradi smijernice u prevenciji, dijagnostici i liječenju premalignih promjena na grliću maternice, koje bi imale za cilj da u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo TK, Ministarstvom zdravstva TK i Zavodom zdravstvenog osiguranja TK unaprijede prevenciju, dijagnostiku i liječenje ove bolesti i time smanje broj oboljelih i umrlih od ove bolesti.

Iz gore navedenih razloga smo odlučili da organiziramo Regionalni simpozij na temu:

“Prevencija, dijagnostika i tretman premalignih promjena na grliću maternice” uz poziv eminentnim stručnjacima iz regiona i šire koji se bave ovom problematikom u zaštiti reproduktivnog zdravlja žene.

Glavni nosioci aktivnosti organizacije Simpozija su Sekcija za kolposkopiju i bolesti vulve, vagine i grlića maternice i Sekcija za ginekološku onkologiju UGPTK.

Prvi Regionalni simpozij o prevenciji, dijagnostici i tretmanu premalignih promjena na grliću maternice u organizaciji UGPTK će se održati od 05. do 07. maja 2022. godine u
Tuzli.

Ovo je prva obavijest za sve one koji žele da uzmu učešće u radu Prvog regionalnog simpozija o prevenciji, dijagnostici i tretmanu premalignih promjena na grliću maternice
(kao predavači ili slušaoci), da svoje obaveze usklade sa navedenim datumom održavanja i izvrše pripreme.

Detaljne upute o mjestu održavanja, kotizaciji, smještaju šaljemo u sljedećoj obavijesti koja će uslijediti u narednim danima.

Radujemo se skorom viđenju.

Predsjednik UGPTK

Prim.doc.dr.med.sc Hidajet Rahimić


Naučni odbor Prvog regionalnog simpozija o prevenciji, dijagnostici i tretmanu premalignih promjena na grliću maternice u organizaciji UGPTK:

 • Prof. dr Ermina Iljazović BiH
 • Prof. dr Vesna Kesić SRB
 • Prof. dr Goran Dimitrov S MKD
 • Asst. Prof. Dražan Butorac MD, PhD. CRO
 • Prof. dr Borut Kobal SLO
 • Prof. dr Mahira Jahić BiH
 • Doc. dr med. sc Igor Hudić BiH

Predsjednik Organizacionog odbora Prvog regionalnog simpozija u organizaciji UGPTK o prevenciji, dijagnostici i tretmanu premalignih promjena na grliću maternice:

 • Primarijus Doc. dr med. sc Hidajet Rahimić – Predsjednik UGPTK

Članovi organizacionog odbora Prvog regionalnog simpozija u organizaciji UGPTK o prevenciji, dijagnostici i tretmanu premalignih promjena na grliću maternice:

 • Prof. dr Gordana Bogdanović – generalni sekretar UGPTK
 • Prof. dr Azra Hadžimehmedović
 • Primarijus dr Mladen Mišić
 • Primarijus mr. sc Adnan Babović
 • Prof. dr Mešalić Lejla
 • Primarijus dr Amra Habibović
 • Mr. med. sc Begić dr Zumra
 • Dr Meliha Morankić
 • Dr Semin Šabić
 • Mr. med. sc Mujo Imširović
 • Dr med. sc Melika Dervišefendić
 • Doc. dr med. sc Enida Nevačinović

Pozvani predavači Prvog regionalnog simpozija u organizaciji UGPTK o prevenciji, dijagnostici i tretmanu premalignih promjena na grliću maternice:

 • Prof. Ermina Iljazović MD, PhD (BiH)
 • Prof. Vesna Kesić MD, PhD (SRB)
 • Prof. Goran Dimitrov MD, PhD (S MKD
 • Asst. Prof. Dražan Butorac MD, PhD (CRO)
 • Prof. Borut Kobal MD, PhD (SLO)
 • Prof. Aljoša Mandić MD, PhD (SRB)
 • Prim. dr Branko Cvjetičanin MD, PhD (SLO)
 • Dr Steliois Kovaris (GRE)
 • Prim. dr Ljubiša Kusturić (BiH)
 • Prof. Spela Smrkolj MD, PhD (SLO)
 • Prof. Feđa Omeragić MD, PhD (BiH)

OSNOVNE INFORMACIJE

ORGANIZATOR: Udruženje ginekologa i perinatologa Tuzlanskog kantona

TEHNIČKI ORGANIZATOR: Freestyle d.o.o. marketing agencija

MJESTO ODRŽAVANJA: Hrvatski kulturni centar “Sveti Franjo” Tuzla, ul. Stari grad 75000 Tuzla (mapa se nalazi na posljednjoj stranici)

DATUM: 05., 06. i 07. maj/svibanj 2022. godine

OFICIJELNI JEZIK: bosanski, srpski, hrvatski i engleski (simultano prevođenje neće biti omogućeno)

REGISTRACIJA: Online registracija je obavezna za sve učesnike.

Registracija se obavlja putem online prijave (KLIKNI OVDJE), a ukoliko Vas je prijavio sponzor ili ste predavač, niste se obavezni prijaviti putem online sistema.
Svi učesnici će u aprilu/travnju dobiti potvrde o učešću na mail s kojim su se prijavlili (mail učesnika).

KOTIZACIJE

 • UČESNICI– 60 eura za uplate do 20.04.2022. godine, na dan simpozijuma 75 eura
 • SPECIJALIZANTI– 40 eura za uplate do 20.04.2022. godine, na dan simpozijuma 60 eura
 • AKTIVNI ČLANOVI UDRUŽENJA GINEKOLOGA I PERINATOLOGA TK – gratis

*Sve cijene uključuju PDV
*Simpozij je planiran u LIVE obliku, s toga je broj mjesta ograničen
*Kotizacija uključuje: Kongresnu torbu sa kongresnim materijalima, konačan program, knjigu sažetaka (u elektronskoj formi), akreditaciju za sudjelovanje na svečanom otvorenju; radnom dijelu simpozijuma; satelitskim simpozijima i stručnoj izložbi, pauze za kafu, 2 ručka, potvrda/certifikat o učešću, svečanu večeru.

BODOVANJE

Ljekarska/Liječnička komora FBiH i Ljekarska/Liječnička komora TK je u procesu dodijele bodova za Prvi regionalni simpozij ginekologa:

 • za aktivno učešće 10 bodova
 • za pasivno učešće 5 bodova

IZLOŽBA – SATELITSKI SIMPOZIJI – OGLAŠAVANJE

Za vrijeme trajanja Simpozija organizovat će se izložba medicinske opreme, proizvoda i lijekova u kongresnom prostoru. Za sve informacije o rezervaciji izložbenog prostora, satelitskih simpozija i oglašavanje molimo kontaktirati Tehničkog organizatora.


REGISTRACIJA

  Podaci o učesniku:

  PLATITELJ:

  Fizičko lice:

  Pravno lice:

  *Po završetku registracijskog procesa, kreirat će se predračun, a po uplati potvrda o plaćanju. Predračun te potvrda o plaćanjuće biti naslovljen na platitelja kojeg ste unijeli. Ukoliko Vi niste platitelj, već će uplata biti od strane institucije / druge pravne ili fizičke osobe, potrebno je unijeti podatke tog platitelja – pod opciju Dodati novog platitelja
  Kako bi završili proces registracije, pritisnite tipku POŠALJI REGISTRACIJU.


  PRIJAVA SAŽETAKA

  ROK ZA SLANJE SAŽETAKA: Najkasnije do 20.04.2022. godine

   FORMULAR ZA PRIJAVU RADOVA/SAŽETAKA

   Svi poslani sažeci prezentirat će se uz PowerPoint prezentaciju u maksimalnom trajanju do 15 minuta

   Napomena!

   Sažetci neće biti lektorirani – za jezičnu i sadržajnu ispravnost odgovara autor.

   Ukoliko imate poteškoća s online prijavom sažetka, molimo Vas da nam ga pošaljete na mail info@kongres.ba skupa sa svim informacijama.


   PROGRAM

   POZDRAVNA RIJEČ

   Poštovane kolege, kolegice, dragi prijatelji, Iznimno nam je zadovoljstvo i čast pozdraviti vas u našem gradu na Prvom regionalnom simpoziju o prevenciji,
   dijagnostici i tretmanu premalignih promjena na grliću maternice. Više od dvije godine profesionalne predanosti, posvećenosti, nade i iskušenja koje je pred nas sve postavila pandemija, su iza nas i vjerujemo da ovaj skup stoga za sve nas ima veću vrijednost, jer ćemo uz direktne kontakte, predavanja, razgovore i diskusiju podijeliti naša iskustva i znanje.

   Rak grlića materice, HPV i različiti stepeni premalignih lezija uprkos modernoj dijagnostici još uvijek predstavlja značajan javno zdravstveni problem ne samo u regiji, nego i u Evropi i svijetu. Trudili smo se odabrati moderne i aktualne teme ove oblasti i obuhvatiti sve aspekte prevencije, dijagnostike i tretmana premalignih lezija grlića. Sa zadovoljstvom ističemo tradicionalno učešće naših prijatelja i vrhunskih stručnjaka iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Grčke, i cijele regije.

   Tuzla je jedan od najstarijih naselja sa kontinuitetom življenja u Evropi koja na svom grbu nosi godinu 950, od kada datiraju prvi pisani dokumenti o Tuzli kao naselju.
   So, krucijalna životna namirnica, na kojoj grad leži, na različitim jezicima je eponim koji obilježava Tuzlu i njenu prirodnu okolinu: Tuzla (tuz – so); Jala (Jal-so); Solina samo su neka od imena prisutna od pamtivijeka.

   Tuzla je grad “na zrnu soli”, pa je i priča o Tuzli, njenoj multietničnosti, multikulturalnosti, gostoljubivosti I toplini njenih ljudi, nadnacionalna i bezvremenska. Dokumenti kažu da sedam hiljada godina od neolita do danas, ljudi proizvode so i žive na ovom prostoru. Gradjani Tuzle obnoviše Soni trg 2004.godine, sa vjerom da je ljubav izvor nastanka i vječitog trajanja svijeta.

   Od srca vam želimo da se u našem gradu osječate ugodno, da provedete kvalitetno vrijeme uz kolege i drage prijatelje i da sa sobomponesete lijepe uspomene neobaveznog druženja i profesionalnih razgovora.

   Zadovoljstvo nam je biti Vaš domaćin !

   Program Prvog regionalnog simpozija o prevenciji, dijagnostici i tretmanu premalignih promjena na grliću maternice Tuzla 05.-07.05.2022 god.

   Četvrtak/Thursday; 05.05.2022.

   17.30-19.00 Otvaranje Prvog regionalnog simpozija o prevenciji, dijagnostici i tretmanu premalignih promjena na grliću materice/Symposium opening
   17.30 Kratka pozdravna riječ – voditelj/ Welcome speech
   – Muzička numera/solo instrument
   – Pozdravna riječ predsjednika udruženja ginekologa Tuzlanskog kantona: Prim. doc dr Hidajet Rahimić
   – Muzička tačka KUD Bosna
   – Pozdravna riječ predstavnika Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercegovinu, direktora za Republiku Sjevernu Makedoniju i Srbiju i direktora za Kosovo (UNSCR 1244) John Kennedy Mosoti
   – Muzička numera/solo instrument

   – Pozdravna riječ Predsjednika Foruma ljekara Jugoistočne Evrope – SEEEMF Prof.dr Andeja Kehayeva
   18.00-18.15 Prevencija i rak grlića materice u BiH – gdje smo sad? Prof. dr Ermina Iljazović
   – Muzička tačka KUD Bosna
   19.00 Koktel dobrodošlice/welcome coctail
   (Hrvatski kulturni centar “Sveti Franjo”)

   Petak; 06.05.2022
   PREVENCIJA I DIJAGNOSTIKA LEZIJA GRLIĆA MATERICE/Preventation and diagnosis of cervical lessions

   9.00-9.30 Registracija/Registration
   9.30-9.45 Primarijus doc.dr.med. sc Hidajet Rahimić (BiH)
   Prevencija karcinoma grlića maternice u FBiH i Tuzlanskom kantonu.
   Cervical cancer prevention in FB&H and Tuzla Canton
   9.50-10.05 Prof dr Špela Smrkolj/Primarijus dr Branko Cjetičanin (SLO)
   Aktivni skrining prekanceroza cerviksa-program ZORA
   Active screening of premalignant cervical lesion-ZORA programme
   10.10-10.25 Primarijus dr Darko Marković (BiH)
   Papa test u prevenciji lezija grlića maternice: iskustva iz ZU „Kuća zdravlja“
   Pap test in cervical cancer prevention: single institution exeperiance, „Kuća zdravlja“
   10.30-10.45 Prof dr Ermina Iljazović (BiH)
   Senzitivnost i specifičnost dual bojenja p16/Ki67 i novi HPV testovi u detekciji različitih lezija grlića materice: zaplešimo zajedno
   Sensitivity and specificity of p16/Ki67 dual staining and some other novel HPV testing in detection of different cervical lesion: Dance together
   10.45-11.00 Diskusija/Disscusion
   11.00-11.15 Kafe pauza/Coffe break
   11.20-11.35 Prof dr Vesna Kesić (SRB)
   Evropske preporuke za osnovnu kolposkopiju
   European colonoscopy guidelines
   11.40-11.55 Prof dr Joško Zekan (CRO)
   Sekundarni nivo prevencije raka grlića maternice
   Secondary prevention of cervical cancer
   12.00-12.15 Prof dr Borut Kobal (SLO)
   Nizko rizične prekanceroze cerviksa; liječiti ili pratiti?
   Low grade cervical lesion: heal or follow up?
   12.20-12.35 Primarijus dr Branko Cvjetičanin (SLO)
   Savremeno liječenje displastičnkih promjena grlića materice
   Modern treatment of dysplastic cervical lesion
   12.40-12.55 Sponzorisani satelitski simpozij, UNFPA
   Primarijus dr.med. Goran Čerkez (BiH)
   Program HPV cijepljenja u Federaciji Bosne i Hercegovine
   HPV vaccination program in the Federation of Bosnia and Herzegovina
   13.00-14.00 Ručak/Lunch (Restoran Panonski Lovac)
   LEZIJE GRLIĆA MATERICE I HPV/Cervical lesion and HPV
   14.00-14.15 Prof dr Vesna Kesić (SRB)
   Vaginalna mikrobiota, humani paplioma virus i cervikalna neoplazija.
   Vaginal microbiota, HPV and cervical neoplasia
   14.20-14.35 Prof dr Goran Dimitrov (S MKD)
   HPV testiranje kao primarni skrining raka grlića materice
   HPV testing as a primary screening tool for cervical carcinoma
   14.40-14.55 Asst Prof dr Irena Aleksioska Papestiev (S MKD)
   Klinički značaj genotipizacije HPV
   Clinical significance of human papillomavirus genotyping
   15.00-15.15 Prof dr Goran Dimitrov (S MKD)
   HPV vakcina u prevenciji raka grlića materica
   HPV vaccines in prevention of cervical cancer
   15.20-15.35 Prof dr Aljoša Mandić (SRB)
   Prevalenca HPV tipova u kohorti populacije Vojvodine u periodu 2017-2021-rezultati jedne ustanove
   Prevalence of HPV types in the cohort of the population of Vojvodina in the period 2017-2021 – single institution results
   15.40-15.55 Sponzorisani satelitski simpozij, BERG
   Nejla Šačić, Emil Sejdinović
   Važnost digitalizacije pri organizaciji nacionalnih preventivnih skrinig programa – Iskustvo iz regije
   Importance of digitalization in the organization of national preventive screening programs – Experience from the region
   16.00 Kafe pauza/ Coffe break
   (Hrvatski kulturni centar “Sveti Franjo”)
   17.00 Sastanak Borda Foruma ljekara Jugoistočne Evrope SEEMF a u Ljekarskoj komori Tuzlanskog kantona/Meeting of the SEEMF Board in the premises of the Medical Chamber of Tuzla Canton
   20.00 Svečana Večera/Dinner
   (Hotel Garden-Restoran Breza)

   Subota; 07.05.2022
   LIJEČENJE PREMALIGNIH PROMJENA NA GRLIĆU MATERICE
   Treatment of premalignant changes on the cervix

   10.00-10.15 Prof dr Feđa Omeragić (BiH)
   Tretman premalignih lezija na grliću maternice
   Management of premalignant cervical lesion
   10.20-10.35 Prof dr Mahira Jahić (BiH)
   Krioterapija niskog stepena lezije grlića maternice, stepen izlječenja i komplikacije
   Cryotherapy of LGSIL, rate of cure and complication
   10.40-10.45 Prof dr Dražan Butorac (CRO)
   Racionaliziranje statusa rubova kod minimalno invazivnih kirurških zahvata na vratu maternice
   Rationalization of margine status in minimally invasive cervical procedures
   10.50-11.05 Dr Stelios Kovaris (GRE)
   Radiološki tretman malignoma ženskog reproduktivnog sistema
   Radiological treatment of malignancies of the female reproductive system
   11.10-11.30 Kafe pauza/ Coffe break
   (Hrvatski kulturni centar “Sveti Franjo”)

   SLOBODNE TEME: DIJAGNOSTIKA I TERAPIJA/ Free topics diagnosis and therapy
   11.30 – 11.40 Histopatološki profil cervikalnih biopsija na Univerzitetskoj klinici za ginekologiju i porodništvo republike Sjeverna Makedonija
   Histopatological profile of cervical biopsies in a university clinic for gynecology and obstetrics of republic of North Macedonia
   Sozovska Belchovska Eva, Georgievska Jadranka, Nikoloska Katerina, Malahova Gjoreska Iva, Koteva Mirakovska Maja, Pejkovska Maja, Dimitrov Goran
   11.45.-11. 55 Invazivni tretman cervikalne intraepitelne neoplazije – naša iskustva
   Invasive therapy of cervical intraepithelial neoplasia – our experiance
   Gordana Bogdanović, Enida Nevačinović, Velma Suljendić, Terzić Asja, Muslimović Adnan
   12.00 – 12.10 Krioterapija niskosuspektnih lezija grlića, efikasnost i komplikacije
   Cryotherapy of low-grade cervical lesions, efficacy and complications
   Mahira Jahic, Azra Blitvić, Lejla Kamerić, Azra Hadžimehmedović
   12.15 -12.25 Prevalenca bakterijske vaginoze kod pacijenata sa cervikalnom displazijom
   The prevalence of bacterial vaginosis in patients with cervical dysplasia
   Dimitar Georgiev¹, Bashkim Ismaili¹, Ana Kocevska¹, Kristina Skeparovska¹, Aleksandra Eftimova¹

   PREZENTACIJA SLUČAJEVA/Case presentation
   12.30 – 12.40 Mikroglandularna i lobularna hiperplazija grlića kod pacijenata sa polimiomatoznim uterusom
   Microglandular and lobular hyperplasia of the uterine cervix in patient with polymyomatous uterus
   Dimitar Georgiev¹, Bashkim Ismaili¹, Ana Kocevska¹, Kristina Skeparovska¹, Ilir Shurlani¹
   12.45 – 12.55 Veliki fibroepitelijalni polip s vaginalnom intraepitelnom neoplazijom (VAIN1) prezentacija slučaja
   Large fibroepithelial vaginal polyp with vaginal intraepithelial neoplasia (vain1) – case report
   Dimitar Georgiev¹, Bashkim Ismaili¹, Ana Kocevska¹, Kristina Skeparovska¹, Bekim Dika¹
   13.00 Ručak/Lunch
   (Restoran Panonski Lovac)

   Zatvaranje simpozijuma/Closing the Symposium